EKSPLORASI KEPERLUAN REMAJA DALAM NOVEL ’MERDEKAKAN CINTA RATNA’ - Hashim, Nurhamizah; Abdul Aziz, Nursham; Abu Hassan, Mohamad Mokhtar (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Ketika seseorang individu berada dalam tempoh dan usia remaja, mereka akan mengalami beberapa proses perkembangan sama ada dari aspek fizikal mahupun aspek mental seperti perubahan anggota tubuh badan, emosi dan sikap. Hal ini bukan sahaja mencabar diri remaja itu sendiri, malah ia turut mencabar bagi kedua ibu bapa golongan remaja ini. Malah, dalam tempoh ini juga akan wujud pelbagai keperluan, keinginan dan kehendak yang diperlukan oleh golongan remaja bagi memenuhi impian, matlamat, visi dan misi yang dicita-citakan oleh mereka. Tujuan tulisan ini adalah untuk melihat keperluan remaja yang terdapat dalam novel remaja karya Sri Rahayu Mohd Yusop bertajuk Merdekakan Cinta Ratna terbitan Utusan Publication Sdn. Bhd. Novel ini akan dianalisis menggunakan Teori Hierarki Keperluan Manusia yang telah diperkenalkan oleh Abraham H. Maslow dengan melihat setiap peringkat yang dikemukakan oleh beliau. Terdapat lima peringkat keperluan yang utama dan menjadi asas kepada teori ini, iaitu pertama peringkat keperluan fisiologi, kedua, peringkat keperluan keselamatan, ketiga peringkat keperluan kasih sayang dan keinginan dimiliki, keempat peringkat keperluan penghargaan kendiri dan akhir sekali, kelima peringkat keperluan penyempurnaan kendiri. Kata kunci: Remaja, keperluan remaja, novel remaja, Abraham H. Maslow, teori hierarki keperluan manusia, peringkat keperluan.