LEKSIKAL HARIMAU DALAM PERIBAHASA MELAYU: ANALISIS SEMANTIK INKUISITIF: TIGER LEXICAL IN MALAY PROVERBS: AN INQUISITIVE SEMANTIC ANALYSIS - Mohamad Afiq Hidayat Mohamad Helni; Nurul Jamilah Rosly (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2025)
ABSTRAK Peribahasa berunsur harimau digunakan sebagai simbol untuk menggambarkan realiti kehidupan masyarakat Melayu dan mempunyai nilainya yang tersendiri untuk dijadikan panduan hidup. Cara hidup orang Melayu lama yang selalu meneliti unsur alam dan mengenali sifat binatang seperti harimau menyebabkan mereka menggunakan harimau sebagai simbol berkias dan memberikan teguran. Kajian ini menggunakan pendekatan Semantik Inkuisitif (SI) dan pendekatan Rangka Rujuk Silang (RRS) dalam menganalisis data. Sebanyak empat peribahasa diambil Kamus Peribahasa Melayu oleh Sapinah Haji Said (2013) untuk dianalisis. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti domain yang terdapat dalam peribahasa Melayu yang mempunyai leksikal harimau dan menganalisis makna peribahasa yang mempunyai leksikal harimau menggunakan pendekatan semantik inkuisitif dibantu dengan Rangka Rujuk Silang. Hasil kajian menunjukkan berdasarkan peribahasa berunsurkan harimau terdapat empat domain yang dikenal pasti, iaitu domain kepimpinan atau kekuasaan, kekeluargaan, sindiran atau ironi dan sia-sia. Hasil dapatan juga menunjukkan bahawa objek harimau ini menjadi perlambangan bagi tingkah laku seseorang manusia seperti garang, bengis dan berani. Walaupun begitu, masih lagi terdapat makna tersirat yang ingin disampaikan seperti pesanan untuk berbuat baik dengan masyarakat dan teguran kepada ndividu yang bersubahat dalam melakukan kejahatan. Perkara ini sekali gus mencerminkan keunikan dan akal budi Melayu dalam berkata-kata. Kajian ini dilihat dapat memberikan sumbangan dalam bidang pendidikan terutama dalam ilmu semantik yang memfokuskan kajian peribahasa. Oleh itu, kajian ini diharapkan dapat dikembangkan lagi dengan pendekatan Semantik Inkuisitif (SI) menggunakan unsur yang berbeza pada masa akan datang. Abstract Proverbs with tiger elements are used as symbols to describe the reality of Malay society and have their own value to be used as a guide for life. The way of life of the old Malays who always examined the elements of nature and recognize the nature of animals such as tigers led them to use tigers as symbols to illustrate and give reprimands. This study uses the Semantic Inquisitive (SI) approach and the Cross-Reference Framework (RRS) approach in analyzing the data. A total of four proverbs were taken from the Malay Proverbs Dictionary by Sapinah Haji Said (2013) for analysis. This study aims to identify the domains found in Malay proverbs that have tiger lexical items and analyze the meaning of proverbs that have tiger lexical items using the semantic inquisitive approach assisted by the Cross-Reference Framework. The results of the study show that based on proverbs with tiger elements, there are four domains identified, namely the domains of leadership or power, family, sarcasm or irony and vanity. The findings also show that this tiger object is a symbol for human behaviour such as fierce, aggressive and brave. Even so, there are still implicit meanings that want to be conveyed such as messages to do good to society and reprimands for individuals who are complicit in committing crimes. This also reflects the uniqueness and common sense of the Malays in speaking. This study is seen to be able to contribute to the field of education, especially in semantics which focuses on the study of proverbs. Therefore, it is hoped that this study can be further developed with an Inquisitive Semantics (SI) approach using different elements in the future.