A CRITICAL DISCOURSE ANALYSIS PHYSICAL CHARACTERISTICS OF TRADITIONAL TERENGGANU ARCHITECTURE AS A TOURIST ATTRACTION ON THE EAST COAST OF PENINSULAR MALAYSIA: A CASE STUDY OF TERRAPURI HERITAGE VILLAGE IN TERENGGANU: CIRI FIZIKAL SENI BINA TRADISIONAL TERENGGANU SEBAGAI TARIKAN PELANCONG DI PANTAI TIMUR SEMENANJUNG MALAYSIA: KAJIAN KES TERRAPURI HERITAGE VILLAGE DI TERENGGANU - Izzati Zainal Abidin; Sumarni Ismail; Siow May Ling; Nur Aina Abidah Mohd Hamdan; Siti Sara Sazli (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2024)
ABSTRACT Traditional Terengganu architecture, including the Rumah Bujang Berselasar (bachelor house with an unroofed platform) and Rumah Tiang Dua Belas (twelve-pillared house), is the earliest and most prevalent type of housing in the northeastern region of Peninsular Malaysia, specifically in Terengganu. Site observation was conducted in Terrapuri Heritage Village in Setiu, Terengganu. These Malay houses are considered a crucial part of the region’s architectural history, reflecting numerous changes in their architectural elements and their continuity with the past and present built environment. Beyond being mere structures for shelter, the physical characteristics of these houses embody traditional values, beliefs, and ways of life. Rooted in the rich cultural heritage of the Malay community, they have been shaped over centuries by history, geography, and social interactions. Hence, studying the physical features of traditional Terengganu architecture requires an interdisciplinary approach that encompasses not only technical and functional aspects but also cultural and symbolic significance. This necessitates integrating architectural and construction principles with social, cultural, and historical perspectives. The objective of this study is to identify the structural and non-structural elements of traditional Terengganu houses, specifically Rumah Bujang Berselasar and Rumah Tiang Dua Belas. These distinctive features reflect the local context and cultural influences, contributing to the creation of a coastal resort identity. Thus, it is imperative to continue efforts to preserve and promote traditional Malay architecture, including Rumah Bujang Berselasar (bachelor house with unroofed platform) and Rumah Tiang Dua Belas (twelve-pillared house), to ensure the sustainability and preservation of cultural heritage for future generations to come. Keywords: physical characteristics; traditional Terengganu architecture; Terengganu identity; tourist attraction; coastal resort design ABSTRAK Seni bina tradisional Terengganu, termasuk Rumah Bujang Berselasar (rumah bujang dengan platform tanpa atap) dan Rumah Tiang Dua Belas (rumah berdinding dua belas tiang), merupakan jenis rumah yang paling awal dan meluas di wilayah timur laut Semenanjung Malaysia, khususnya di Terengganu. Pemerhatian tapak telah dijalankan di Terrapuri Heritage Village di Setiu, Terengganu. Rumah-rumah Melayu tradisional ini dianggap sebagai sebahagian penting dalam sejarah seni bina wilayah ini, mencerminkan banyak perubahan dalam elemen-elemen seni bina mereka dan kesinambungan mereka dalam persekitaran binaan masa lalu dan kini. Lebih daripada sekadar struktur untuk perlindungan, ciri fizikal rumah-rumah ini mencerminkan nilai-nilai tradisional, kepercayaan, dan cara hidup. Berakar dalam warisan budaya yang kaya dari komuniti Melayu, mereka telah dibentuk selama berabad-abad oleh sejarah, geografi, dan interaksi sosial. Sebagai hasilnya, mengkaji ciri fizikal seni bina tradisional Terengganu memerlukan pendekatan interdisiplin yang merangkumi bukan sahaja aspek teknikal dan fungsional tetapi juga kepentingan budaya dan simbolik. Ini memerlukan integrasi prinsip seni bina dan pembinaan dengan perspektif sosial, budaya, dan sejarah. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti elemen struktur dan bukan struktur rumah tradisional Terengganu, khususnya Rumah Bujang Berselasar dan Rumah Tiang Dua Belas. Ciri-ciri istimewa ini mencerminkan konteks tempatan dan pengaruh budaya, menyumbang kepada penciptaan identiti resort pesisiran. Oleh itu, adalah penting untuk terus berusaha untuk mengekalkan dan mempromosikan seni bina Melayu tradisional, termasuk Rumah Bujang Berselasar (rumah bujang dengan platform terbuka) dan Rumah Tiang Dua Belas (rumah dengan dua belas tiang), bagi memastikan kelestarian dan pemeliharaan warisan budaya untuk generasi masa depan. Kata Kunci: ciri-ciri fizikal; seni bina tradisional Terengganu; identiti Terengganu; tarikan pelancong; reka bentuk resort pesisiran