EXISTENTIAL CRISIS IN ANUAR NOR ARAI’S “VACUUM”: KRISIS EKSISTENSI DALAM “VAKUM” KARYA ANUAR NOR ARAI - Mas Rynna Wati Ahmad (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2022)
Abstract The period of experimental theatre in the 1970s significantly changed the history of modern Malay theatre. The plays staged during that era could be categorised as absurd because they contained strong inclinations towards absurd theatre techniques. The existential philosophy which underpinned the foundation of these works drew much controversy at its peak. This paper intends to highlight the portrayal of two main characters in Anuar Nor Arai’s “Vacuum” (Vakum) who are constantly in conflict: the Old Man, who resists change but wants to stay relevant, and the Young Man, who perceives existence as being present and believes that change should be accompanied by wisdom. This intergenerational conflict also reflects the existential crisis that makes the play unconventional. In addition, the paper delved into the existential conflicts experienced by the two characters and their respective journeys through the philosophical lens of existentialism. “Vacuum”, written in 1993, employed clever elements of absurd theatre techniques as it placed delicate issues into the mainstream discourse of local theatre at that time. Despite calling attention to various controversial issues through absurd theatre, such bold attempts by the playwrights are widely accepted today. Consequently, their boldness allows for more creative experimentation in the current mainstream Malay theatre. Keywords: Theatre of the Absurd, Malay Experimental Theatre, controversial, existential crisis, change Abstrak Zaman teater eksperimental pada tahun 1970-an telah membawa kepada perubahan yang signifikan dalam sejarah perkembangan teater Melayu moden. Teater yang dihasilkan pada era ini sering dikaitkan sebagai teater absurd kerana falsafah absurd yang sarat mendasari pembikinan dan pementasannya. Oleh itu, teater pada era ini sering menimbulkan kontroversi sepanjang era popularitinya. Kajian ini memfokuskan kepada dua watak utama yang sentiasa berada dalam konflik yang berterusan iatu, Orang Tua yang berkeras tidak mahukan perubahan dan mahu kekal relevan dalam masyarakat. Watak Orang Muda pula melihat kewujudan yang relevan itu sebagai keberadaan dalam keadaan semasa dan menerima arus perubahan dengan kematangan akal. Konflik jurang antara dua generasi ini memperlihatkan krisis eksistensi yang membuatkan karya ini bukanlah sebuah karya teater yang konvensional. Kajian ini juga membincangkan berkaitan permasalahan konflik eksistensi yang dialami oleh dua watak utama dan derita saraf yang mereka alami melalui lensa falsafah eksistentialisme. Vakum, tulisan Anuar Nor Arai, telah diterbitkan pada tahun 1993 dan telah mengaplikasikan elemen-elemen teater absurd dan mengangkat isu yang rumit dan jarang diperkatakan dalam karya teater Melayu ketika itu. Walaupun karya Teater Absurd Melayu telah mengangkat isuisu kontroversi melalui falsafah absurd, eksperimen berani yang telah dilakukan oleh dramatis pada zaman itu telah diterima baik oleh dramatis aliran kini. Eksperimen yang tidak konvensional ini telah membuka ruang kepada dramatis generasi kini untuk lebih berani dan kreatif berkarya tanpa kekangan dalam aliran semasa teater Melayu masa kini. Kata Kunci: Teater Absurd, Teater Eksperimental Melayu, kontroversi, krisis eksistensi, perubahan