ANALISIS PRAGMATIK KECENDERUNGAN PELAPORAN AKHBAR BERBAHASA MELAYU DI MALAYSIA BERDASARKAN ELEMEN BAHASA : A PRAGMATIC ANALYSIS OF THE REPORTING TRENDS IN MALAY LANGUAGE NEWSPAPERS BASED ON THE ELEMENTS OF LANGUAGE - Hasmidar Hassan; Nurerma Aida Abdul Rahman; Norsofiah Abu Bakar (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2022)
Abstract Newspapers are one of the main channels that feature a variety of news and information to the public. For the longest time, newspapers have played a significant role in conveying information to readers and can change public perception and views on particular issues and news. In the context of newspapers in Malaysia, mainstream newspapers not only report local and foreign news but also the voice of the government when conveying messages and policies to the people. However, in the process of reporting current news, especially those involving politics and national leadership issues, each newspaper’s reporting style can be analysed based on the language elements used. This factor may not be obvious to the general reader, but if examined through linguistics, especially the field of pragmatics, such tendencies can be proven appropriately. Therefore, this study aimed to prove that the language elements used in news reports can be analysed to show the slant of a newspaper towards an issue. For this purpose, this study utilises the relevance theory envisaged by Sperber & Wilson (1995) to describe the manner in which each linguistic input on a semantic level can be interpreted to explain the true meaning of what is being announced by Malay dailies. Keywords: newspapers, tendency, pragmatic, implicit meaning, Relevance Theory Abstrak Akhbar ialah salah satu saluran utama yang menyampaikan pelbagai berita dan maklumat kepada masyarakat. Sejak sekian lama, akhbar terbukti mempunyai peranan yang besar untuk menyampaikan maklumat kepada pembaca di seluruh pelosok negara dan mampu mengubah persepsi dan pandangan masyarakat terhadap sesuatu isu dan berita. Dalam konteks akhbar di Malaysia, akhbar arus perdana bukan sahaja melaporkan pelbagai berita di dalam dan luar negara malahan turut menjadi suara kerajaan dalam menyampaikan amanat, dasar dan polisi negara kepada rakyat amnya. Namun, dalam proses melaporkan berita semasa, khususnya berita yang melibatkan politik dan kepimpinan negara, kecenderungan pelaporan setiap akhbar terhadap isu yang dilaporkan dapat dilihat berdasarkan penggunaan elemen bahasa. Jika penggunaan bahasa ini dikaji dan diselidiki berdasarkan pendekatan dan teori yang tertentu, kecenderungan ini dapat dibuktikan dengan berpada. Oleh itu, kajian ini diketengahkan bagi membuktikan bahawa elemen bahasa yang digunakan dalam tajuk berita dapat dianalisis bagi memperlihatkan kecenderungan akhbar terhadap isu yang dilaporkan tersebut. Untuk tujuan ini, kajian ini memanfaatkan Teori Relevans yang digagaskan oleh Sperber & Wilson (1995), khususnya idea makna prosedur bagi menghuraikan cara mana setiap input linguistik pada peringkat semantik dapat diinterpretasikan bagi menjelaskan maksud sebenar yang mahu disampaikan oleh laporan akhbar tersebut. Kata Kunci: akhbar, kecenderungan pelaporan, pragmatik, makna implisit, Teori Relevans