TEKS UBAT BEDIL: PENGETAHUAN TEKSTUAL TENTANG UBAT BEDIL MELAYU: “TEKS UBAT BEDIL”: THE TEXTUAL KNOWLEDGE OF GUNPOWDER USE BY THE MALAYS - Wan Mohd Dasuki Wan Hasbullah; Eizah Mat Hussain; Mohd Taufik Arridzo Mohd Balwi (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2021)
Abstract The knowledge of firearms is one of the genres found in Malay manuscripts. However, gunpowder texts documented in such manuscripts have been largely elusive. This article aims to bridge the widening knowledge gap by presenting several textual evidence on the Malay tradition of using gunpowder. Using the philological research method, this article presents the transliteration of two texts found. Additionally, this paper intends to discuss content related to instructive and quantitative discourses. Therefore, this study is expected to provide a clearer picture of the textual dynamics of gunpowder knowledge to highlight the importance of the texts. Subsequently a discussion on the aforementioned manuscripts where specific gunpowder mixtures were explicitly stated will be considered as a concerted effort to enhance the understanding of Malay gun technology and facilitate in-depth discussions on various aspects of the traditional texts associated with the transmission of traditional knowledge, particularly in the form of quantitative or numerical descriptions. Keywords: Malay manuscripts, gunpowder text, traditional knowledge, textual dynamics, instructive and quantitative texts. Abstrak Umum mengetahui bahawa ilmu bedil merupakan antara penulisan atau teks yang dapat ditemukan dalam manuskrip Melayu. Namun begitu, kajian-kajian mengenai teks ubat bedil sebagai satu daripada aspek teks atau pengisian karya ilmu bedil, sehingga kini masih belum mendapat perhatian yang wajar. Artikel ini berhasrat untuk merapatkan jurang pengetahuan yang semakin melebar berhubung hal ini, dengan mengemukakan beberapa bukti tekstual mengenai ubat bedil. Dengan bersandarkan metode penelitan filologi, artikel ini menampilkan hasil transliterasi dua buah teks yang ditemukan, selain membincangkan isi kandungannya melalui wacana instruktif dan kuantitatif. Hal yang demikian akan memberikan gambaran yang lebih jelas tentang dinamika teks ubat bedil yang mengandungi sukatan ramuan spesifik serta menonjolkan kepentingan teks-teksnya dalam menggalurkan diskusi baharu tentang manuskrip berkaitan. Usaha ini dianggap tidak hanya bertujuan meningkatkan lagi kefahaman tentang teknologi bedil Melayu, malah membincangkan dengan lebih dalam aspek-aspek tradisi penurunan teks yang terkait dengan satu daripada bentuk keilmuan tradisional, khasnya yang bersifat kuantitatif atau numerikal. Kata Kunci: manuskrip Melayu, teks ubat bedil, ilmu tradisional, dinamika tekstual, teks instruktif dan kuantitatif.