KREATIVITI SISIK IKAN SEBAGAI PENJANAAN EKONOMI KOMUNITI LUAR BANDAR DAN PEMANGKIN KEPADA PEMBANGUNAN INDUSTRI KREATIF: CREATIVE USES OF FISH SCALES AS AN ECONOMIC GENERATION IN A RURAL COMMUNITY AND AS A CATALYST TO THE DEVELOPMENT OF CREATIVE INDUSTRIES - Ghazali, Rusmawati; Musa Kahn, Sabzali; Hanafi, Jafri (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
Penyelidikan ini bertujuan untuk memberikan cetusan idea serta pengetahuan kepada komuniti luar bandar tentang penggunaan sisik ikan sebagai bahantara dalam industri kreatif di Malaysia. Sisik ikan merupakan bahagian luar atau kulit yang melindungi badan ikan. Sisik ikan boleh dimanfaatkan dengan cara mengitarkan semula bahan tersebut. Berdasarkan kajian eksplorasi yang telah dibuat oleh penyelidik, sisik ikan didapati boleh dikitarkan semula sebagai barangan seni atau barangan kraf. Di Malaysia, terdapat pelbagai jenis ikan yang bersisik hidup di perairan air masin dan air tawar. Ikan-ikan tersebut dimakan sebagai sumber protein manusia setiap hari, manakala sisiknya akan dibuang dan terbiar begitu sahaja. Oleh itu, penyelidik telah mengambil inisiatif untuk mengitarkan semula sisik ikan yang terbuang bagi menghasilkan pelbagai barangan kreatif seperti hiasan dinding, hiasan pada beg, kerongsang dan lain-lain. Setiap barangan kreatif yang dihasilkan mengikut kreativiti seseorang. Sisik ikan ini dijangkakan dapat menjana pendapatan komuniti luar bandar terutamanya kaum ibu sebagai pendapatan sampingan. Dalam penyelidikan ini, terdapat empat jenis ikan yang bersisik digunakan. Dua jenis ikan dari perairan air masin telah dipilih, iaitu sisik ikan kerisi â€œThreadfish Breamâ€, dan sisik ikan jenahak â€œlutjanus johniiâ€ dan dua jenis ikan bersisik daripada jenis ikan air tawar iaitu sisik ikan Tilapia Merah atau â€œOreochromis Niloticusâ€ dan sisik ikan rohu â€œLabeo rohitaâ€. Kata kunci: Sisik ikan, kitar semula, industri kreatif, penjanaan, ekonomi.