KAJIAN TENTANG NAMA BAHASA: KES BAKATIK, BAHASA YANG BERSEMPADANAN DENGAN BAHASA MELAYU DI BORNEO BARAT LAUT - ., Sudarsono (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Bakatik ialah bahasa Dayak darat yang digunakan di daerah pedalam Kalimantan Barat, Indonesia dan sebagian di Sarawak, Malaysia. Bahasa ini unik, tidak hanya dari segi mekanisme gramatikalnya tetapi juga dari segi sistem penamaannya. Tidak seperti namanama bahasa di sekitarnya seperti bahasa Melayu/Indonesia, nama bahasa ini tidak dapat diambilkan dari nama wilayah atau nama suku bangsa. Bila dianalisis daripada aspek gramatikalnya, nama bahasa â€œBakatikâ€ dicipta dari awalan ba- dan bentuk dasar katik. Setelah dikaji secara mendalam, bentuk katik, yang berfungsi sebagai pemarkah negative, terbentuk dari ka dan tik yang direduksi daripada pemarkah larangan kayak dan bentuk itik. Bentuk itik sendiri dapat dikategorikan sebagai kata kerja, kata sifat, dan partikel. Dari hasil analisis kata kerja dan kata sifat dalam bahasa Bakatik memiliki kesamaan karena dinegasikan dengan partikel katik. Dua jenis kata ini juga dapat dibedakan dengan pemarkah negatif lain iaitu, enynya. Pemarkah ini digunakan untuk menegasikan kata sifat dan kata nama, namun tidak dapat menegasikan kata kerja. Disamping itu, juga ditemukan daripada analisis gramatika nama bahasa ini seperti cara membuat kata nama, membentuk kata kerja, dan menganalisis kata yang secara fonologis merupakan satu kata, namun bila dilihat dari morfosintak dapat berupa kata komplek atau bahkan merupakan frasa atau klosa. Dengan demikian, hasil analisis yang demikian dapat dimanfaatkan untuk membuat prediksi bentuk-bentuk gramatikal bahasa Bakatik.