SLANGA DAN SIMBOL TUMBUHAN DALAM KOMUNIKASI LISAN MASYARAKAT MELAYU: PENDEKATAN SEMANTIK INKUISITIF: SLANG AND PLANT SYMBOLS IN ORAL COMMUNICATION: AN INQUISITIVE SEMANTIC APPROACH - Daud, Muhammad Zaid; Subet, Mary Fatimah (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2019)
Dalam ilmu linguistik, slanga merupakan bahasa tidak formal yang mewakili kelompok sosial tertentu. Pembentukan kata slanga ini mampu membentuk makna yang tertentu mengikut penginterpretasian makna oleh kelompok sosial yang menggunakannya. Bagi mengutip data slanga yang dikehendaki pendekatan kualitatif diaplikasikan berdasarkan komunikasi lisan (secara tidak formal) dalam kalangan masyarakat Melayu. Seterusnya, data ditranskripsikan ke dalam bentuk transkripsi perbualan. Hasil daripada transkripsi perbualan tersebut pengkaji memperoleh 23 data slanga. Data slanga tersebut dapat dipecahkan lagi kepada empat domain yang khusus salah satunya ialah slanga dalam domain tumbuh-tumbuhan. Berdasarkan pensampelan bertujuan empat slanga yang mempunyai simbol tumbuhan telah dikenal pasti seperti ‘patoh getoh’, ‘kunyah tebu’, ‘mat jambu’ dan ‘jua langsat’. Bagi menganalisis data tersebut pendekatan semantik inkuisitif oleh Nor Hashimah Jalaluddin (2014) serta dibantu dengan analisis Rangka Rujuk Silang (RRS) oleh Kempson (1986) diaplikasikan bagi mendapatkan maklumat tambahan kepada pengkaji dalam menghuraikan makna slanga tersebut. Oleh itu, berdasarkan gabungan RRS dengan maklumat budaya mendalam mampu menghasilkan penghuraian makna sebenar sesuatu slanga sehingga ke akal budi penuturnya. Kata kunci: Slanga, simbol tumbuhan, semantik, Rangka Rujuk Silang (RRS), semantik Inkuisitif, akal budi penutur.