KEPIMPINAN PEREMPUAN MENURUT PERSPEKTIF ISLAM: SATU SOROTAN - Ramli, Mohd Anuar (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Isu perempuan sering menjadi polemik yang tiada kesudahan. Dari masa ke masa, lahir pelbagai wacana yang berbentuk pembebasan (liberation) dan bentuk perlindungan (protection) terhadap kaum perempuan. Dengan kata lain, wacana berbentuk pembebasan ini dipelopori oleh golongan liberalis-kontekstual, manakala satu lagi didokong oleh golongan literalis-tekstual. Dua kubu pemikiran hukum yang bertentangan ini ibarat kutub utara dan kutub selatan. Kadangkala daripada sumber hukum yang sama, namun masing-masing menggunakan metodologi dan interpretasi yang berbeza, akhirnya natijah hukum turut berlainan. Walaupun begitu, antara kubu pemikiran yang longgar dan yang ketat, terdapat pandangan yang sederhana sesuai dengan keadaaan masyarakat Islam semasa. Hal ini disebabkan dalam menghadapi isu perempuan dalam Islam, sama seperti isu-isu lain dalam menangani perubahan sosio-budaya masyarakat. Perubahan ini melahirkan bentuk masyarakat yang dinamik dan berbeza dari zaman awal Islam. Seiring dengan dinamika masyarakat Islam, lahir pelbagai isu hukum sama ada dalam aspek ekonomi, sosial, sains dan teknologi, hatta dalam isu yang berhubungan dengan perempuan. Justeru dalam kajian ini, isu kepimpinan perempuan dipilih sebagai satu analisis hukum semasa dengan melakukan perbandingan di antara kedua-dua pandangan yang liberal dan literal, seterusnya meneliti latar belakang pensejarahan kepimpinan perempuan di Alam Melayu.