PENGARUH TAFSIR AL-MANAR DAN KESANNYA KEPADA PERJUANGAN REFORMIS TEMPATAN MEMARTABATKAN PENDIDIKAN ORANG-ORANG MELAYU: THE INFLUENCES OF "TAFSIR AL-MANAR" AND THE IMPACT ON LOCAL REFORMIS STRUGGLES IN ESTABLISHING MALAY EDUCATION - bin Abdullah, Mustaffa (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2008)
Artikel ini membincangkan pengaruh Tafsir Al-Manar hasil tulisan Sayyid Muhammad Rashid Rida kepada penduduk reformis islam tempatan. Ideaidea reformasi islam dalam Tafsir Al-Manar terdiri daripada pelbagai aspek kehidupan termasuk kepentingan pendidikan untuk membebaskan umat islam di Malaysia khususnya orang Melayu daripada jurang kemiskinan. Punca kemiskinan mereka ialah kegagalan untuk menguasai ilmu yang sesuai dengan keperluan semasa. Oleh itu, artikel ini akan membincangkan isuisu pendidikan orang Melayu yang ditekankan oleh mereka yang mempunyai pemikiran yang dipengaruhi oleh Tafsir Al-Manar.