SEJARAH PENULISAN NOVEL DI MALAYSIA: ISU DAN CABARAN - Ismail, Hashim (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2007)
Menangani tajuk kertas ini adalah menangani perjalanan selama 131 tahun titik-titik sejarah yang membekas terhadap perkembangan penulisan novel negara. Sejak awal penulisan novel Hikayat Panglima Nikosa (1876) oleh Ahmad Syawal Abdul Hamid sehinggalah ke tahap paling mutakhir novel Sangeetha (2006) oleh Azizi Haji Abdullah, banyak fenomena pasang surut yang mewarnai sejarah penulisan novel negara telah dibincangkan. Pertama, secara fundamental kita ingin melihat pencapaian tugas novelis kita terhadap kemajuan dan pembangunan minda masyarakat. Kedua, secara seninya kita juga mengharapkan novel kita menunjukkan kualiti yang baik di peringkat hasil penciptaannya. Ketiga, kita ingin menilai hasil ciptaan novel sebagai satu penghasilan yang dapat meletakkan penulis kita setaraf dengan pencapaian pemenangpemenang hadiah nobel dunia.