ISLAM SEBAGAI SOLUSI TERORISME INTERNASIONAL - Minardi, Anton (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Islam merupakan sistem integral dalam ilmu dan amal di mana tidak ada pemisahan antara petunjuk Allah SWT dengan manajemen lingkungan dan manusia. Islam dapat juga menjadi solusi bagi setiap konflik yang terjadi. Konflik selalu terjadi kerana perbezaan kepentingan dan ketidaksabaran manusia dalam mengekspresikan keinginan untuk mencapai matlamat masing-masing. Kekeliruan menterjemahkan ajaran dan ketidaksabaran dalam mencapai matlamat dan kepentingan tersebut sering merupakan ekspresi yang berbentuk teror yang selama ini sering kali dituduhkan kepada umat Islam. Adakah benar Islam mengajarkan umatnya untuk menggunakan caracara terror dalam mencapai cita-citanya? Sebenarnya Islamlah yang telah mengajarkan berkasih sayang, berdamai, dan menggunakan caracara yang elegan dalam mencapai kepentingan dan mewujudkan kesejahteraan. Kata Kunci: Islam, integral, solusi, ilmu dan amal, terror.