SENI, SENI HIAS, SENI REKA, REKA BENTUK DAN ESTETIKA DARIPADA PERSEPSI UMUM DAN ORANG MELAYU: GENERAL AND MALAY PERCEPTION OF ART, DECORATIVE ART, ART DESIGN, DESIGN AND AESTHETICS - Hussin, Haziyah; Hussin, Haziyah; Abu Mansor, Salmah; Omar, Rahilah; Ismail, Hapsah; Hassan, Aminuddin (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2009)
Seni merujuk kepada reka bentuk dan karya sesuatu kraf atau produk yang dihasilkan oleh seniman yang menyenangkan khalayak. Seniman merupakan individu yang kreatif yang dapat menghasilkan sesuatu karya yang melalui beberapa proses seperti kreativiti dan membuat lakaran. Seni hias pula merupakan seni tampak yang mempunyai kaitan dengan proses reka bentuk satu kraf Dalam penghasilan seni atau reka bentuk, elemen reka bentuk seperti garisan, warna, bentuk dan tekstur telah digunakan untuk menghasilkan sesuatu reka bentuk kraf. Seni dan seni hias mengikut perspektif orang Melayu merupakan keindahan yang menarik minat, pandangan dan perasaan. Dalam masa yang sama, estetika dan kecantikan kraf mereka selalunya berkait dengan latar belakang budaya mereka Art refers to design and the creation of a craft or product by a craftsman, which aims to evoke a pleasant feeling in the beholder. An artist is an individual capable of producing a creative piece of work that has undergone various creative processes including sketching. Ornamentation is associated with visual art in the process of producing a craft. In the creation of art and design, elements such as lines, colour, forms and texture are brought into play to create a design for a particular craft. From the Malay perspective, art and ornamentation serve to attract a beholder’s visual sense, his interest and soul. At the same time, beauty and aesthetics in the Malay crafts are intimately related to their cultural background.