PERSEPSI EDITOR MELAYU TERHADAP PENGAMAL PERHUBUNGAN AWAM DI MALAYSIA - Mohamed Ariffin, Mohd Yahya; Ahmad Ishak, Md Sidin (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Perhubungan media merupakan aspek yang penting dalam strategi komunikasi sesebuah organisasi. Dengan demikian, amat kritikal bagi pengamal perhubungan awam untuk membina hubungan yang berkesan dengan personaliti media. Kajian ini berfokus pada amalan perhubungan media di Malaysia dengan memberi tumpuan kepada persepsi editor Melayu terhadap pengamal perhubungan awam. Kaedah temubual mendalam dilaksanakan untuk mengkaji pendapat para editor Melayu dua organisasi media, iaitu Berita Harian dan TV3 mengenai perpsepsi mereka terhadap pengamal perhubungan awam. Hasil kajian menunjukkan para editor Melayu mempunyai persepsi bahawa pada umumnya pengamal perhubungan media menjalankan tugas secara bijaksana, jujur, boleh dipercayai, beretika, baik serta adil. Namun begitu, pengamal yang kurang berpengalaman dan pengamal yang bukan perunding ditanggap secara kurang positif. Kajian ini memperlihatkan bahawa persepsi editor Melayu cenderung untuk mempengaruhi perhubungan media dan hubungan baik perlu dimantapkan supaya pengamal perhubungan awam dapat menjalankan tugas dengan lebih berkesan.