KAIN TENUN PAHANG DAN KAIN TENUN SULAWESI: SATU KAJIAN PERBANDINGAN AWAL: KAIN TENUN PAHANG AND KAIN TENUN SULAWESI: A PRELIMINARY COMPARATIVE STUDY) - Abdul Jabbar, Habibah; Hamidon, Nor Azlin; Ab Kadir, Muhammad Ismail; Abdul Jabbar, Abdul Razak (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2019)
Sejarah telah memerihalkan akan hubungan Tanah Melayu dan Indonesia berlaku oleh banyak faktor. Hubungan serumpun antara masyarakat Melayu dan Bugis telah terjalin sejak dari kurun ke-17. Kemelut politik di bumi Sulawesi menjadi faktor penolak pada pelayaran orang-orang Bugis untuk menerokai destinasi baru. Keamanan dan kemakmuran urusan perdagangan yang terkenal menjadikan Tanah Melayu daya tarikan utama penghijrahan ini. Orang Bugis dari tanah Makassar terkenal dengan kemahiran pelayaran yang telah membuka lembaran baru pada hubungan Melayu Bugis. Penghijrahan ini memberi impak dalam semua aspek sosiobudaya masyarakat sesuai dengan sifat keterbukaan orang Melayu. Tidak terkecuali belakunya perkembangan kesenian tenunan masyarakat Melayu dan Bugis sesuai dengan kepesatan hubungan dagang dari bumi Arab, China dan India sebagai penyumbang besar bahan mentah. Kedatangan bangsawan Bugis (Keraing Aji) ke negeri Pahang telah menyemarakkan lagi seni bertenun yang sedia ada apabila berjaya memperkenalkan teknik, gaya dan reka corak baru. Justeru, wujudlah satu kesinambungan reka corak antara tenunan Sulawesi Selatan dan Pahang hingga hari ini. Walau bagaimanapun, dengan kemajuan kesenian global, kedua-dua pusat pengeluraan (Sulawesi dan Pahang) kain tenunannya turut mengalami perubahan sesuai dengan cita rasa dan kehendak pasaran. Perubahan ini merangkumi reka corak, warna dan teknik penghasilan. Oleh itu, bagi memastikan kelansungan seni warisan ini langkah penubuhan institut dan pusat latihan serta penggunaan teknologi terus disemarakkan oleh kedua-dua belah pihak. Kata kunci: Tenun Pahang Diraja, kain tenun Bugis Wajo, sejarah, reka corak, pemuliharaan.