Perbandingan gaya bahasa antara Bahasa Inggeris dengan bahasa Malaysia dalam bidang penterjemahan - Metzger, Laurent (Journal of Modern Languages, 1984)
Di samping masalah-masalah yang seringkali dikemukakan semasa penterjemahan dikaji, misalnya semua masalah yang berhubung dengan pencarian makna (makna Iinguistik, makna konteks, penyelesaian konotasi dan sebagainya), satu lagi masalah limbul, iaitu gaya bahasa. Seringkali apabila kita membaca sesuatu terjemahan kita dapat memahami leks itu, telapi leks terjemahan ini tidak bersifat bersahaja atau licin perjalanannya. Deogan erti kata yang lain, teks terjemahan ini berbau terjemahan! Walaupun penerangannya lengkap, tetapi bentuk teks terjemahan ini tidak berbentuk sepertimana yang biasa digunakan oleh seseorang penutur bahasa ibunda teks berkenaan.