Akta Kanak-Kanak 2001: Penguatkuasaan Semula Tugas Dan Tanggungjawab Ibu Bapa Atau Penjaga? - Mohd Yusoff, Jal Zabdi bin; Tahir, Zulazhar bin (Journal of Malaysian and Comparative Law, 2019)
Kanak-kanak merupakan aset negara yang sangat penting kerana kepada merekalah segala harapan dan cita-cita negara disandarkan selaku pemimpin di masa hadapan. Kanak-kanak juga adalah golongan yang perlu diberi perlindungan kerana di dalam keadaan-keadaan tertentu, mereka mungkin terdedah kepada pelbagai bahaya sama ada mereka menjadi mangsa atau terlibat dengan perlakuan jenayah.