Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67: Perisytiharan Tanpa Taring - Sabaruddin, Johan Shamsuddin (Journal of Malaysian and Comparative Law, 2000)
Di dalam usaha mendaulatkan Bahasa Kebangsaan, Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67 merupakan pemangkin yang diberikan kuasa undang-undang. Persoalan seringkali telah ditimbulkan tentang keberkesanan Akta ini mencapai matlamatnya dan sama ada falsafah di sebalik Akta ini dapat dipraktikkan. Artikel ini akan cuba mengenengahkan beberapa faktor tunjang yang mempengaruhi Akta tersebut yang akan menjawab atau menunjukkan kepada jawapan persoalan-persoalan tersebut.