Miah V Khan: Penetapan Beberapa Prinsip Mengenai Kewujudan Perkongsian - Choong, Yeow Choy (Journal of Malaysian and Comparative Law, 2000)
Mahkamah House of Lords pada tanggal 2 November 2000 telah memberi penghakiman dalam kes Miah v Khan. Keputusan dalam kes ini berkisar di sekitar beberapa isue penting dalam bidang Undang-undang Perkongsian. Di dalam kes ini, mahkamah dikehendaki membuat keputusan sama ada sebuah perkongsian wujud di antara empat orang individu. Soal sama ada sebuah perkongsian wujud atau tidak adalah satu persoalan yang amat penting. Ini adalah kerana sekiranya sebuah perkongsian dianggap sebagai telah dibentuk di sisi undang-undang, maka kesan-kesan sampingan seperti isu hak-hak serta tanggungan atau liabiliti akan turut dibangkitkan. Hak-hak serta tanggunggan atau liabiliti bukan sahaja akan timbul sesama pekongsi, bahkan akan melibatkan pihak luar atau pihak ketiga yang mungkin telah berurusan dengan salah seorang ataupun semua pekongsi dalam perkongsian tersebut. Nota kes yang ringkas ini akan menggunakan keputusan kes ini sebagai tanda rujukan untuk kita merenung serta mengkaji kembali beberapa prinsip asas mengenai Undang-undang Perkongsian.