Seksyen 10 Akta Keganasan Rumahtangga 1994 Lwn. Seksyen 426(1) Kanun Prosedur Jenayah - Mohd Yusoff, Jal Zabdi bin (Journal of Malaysian and Comparative Law, 2000)
Pada amnya di dalam sesuatu prosiding sivil di mahkamah, tujuan utama sesuatu kes itu dibahawa adalah supaya pihak yang terjejas akibat daripada sesuatu tindakan oleh pihak lawan boleh mendapatkan bantuan injunksi, deklarasi, habeas corpus, mandamus, certiorari dan beberap bentuk remedi lain biasanya akan dipohon oleh pihak yang terjejas.