Due Process Dalam Disiplin Pelajar - Salim, Rafiah (Journal of Malaysian and Comparative Law, 2019)
"Due Process" adalah satu doktrin undang-undang yang berakar umbi dari Amerika. Ianya tidak dapat diberikan satu makna yang tepat atau teknikal. Apa yang jelas ialah ianya mempunyai persamaan dengan konsep keadilan asasi, "natural justice" di sisi Common Law. Due Process mungkin dapat dihuraikan sebagai satu kumpulan keadilan asasi.